Honfleur




Taką trasę pokonaliśmy, by dotrzeć do cudownego normandzkiego miasteczka, Honfleur. Jak zwykle, natychmiast po rozpakowaniu, ruszamy zobaczyć, co ciekawego wokół się dzieje.
Niestety, pogoda nam nie sprzyja, stąd siadamy w pierwszym barze i próbujemy tego, co w Normandii najlepsze.
Calvados - wytrawny winiak francuski, charakteryzujący się wytrawnym smakiem owocowym (jabłkowym) i charakterystycznym jabłkowym bukietem. Wyrabiany jest głównie w departamencie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru.
Nazwa
Nazwa calvados, podobnie jak nazwy koniak i armagnac, jest prawnie zastrzeżona, dostępna tylko dla produktów z Normandii, dlatego też produkowane np. w Polsce wypalanki jabłkowe noszą nazwy wódek w typie calvadosu. Do najbardziej popularnych należą wódki "Złota jesień" i "Złota reneta", będące mieszankami destylatu jabłecznego ze spirytusem zbożowym lub ziemniaczanym.

A potem się wypogodziło i zobaczyliśmy port w całej jego krasie!




Honfleur to niewielkie, ale piękne miasteczko u ujścia Sekwany. Wszędzie stoją zabytkowe kamieniczki obłożone łupkowymi płytkami.



Cudowny drewniany kościół św. Katarzyny Aleksandryjskiej.





Žádné komentáře:

Okomentovat